Od niedzieli leżało już to mango niespokojnie w koszyku z owocami. Czekałam niecierpliwie, aż w końcu dostatecznie dojrzało i mogłam zrobić tartę ; ) Pyszna kolorowa tarta w sam raz na słoneczne dni : ) Delikatny krem z mascarpone i dodatkiem wanilii idealnie komponuje się z całością, można się od niego uzależnić. Zamiast mango można oczywiście dodać inne owoce, np. truskawki. Polecam!

Składniki :
Ciasto :
1,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki cukru pudru
110g masła
2 żółtka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem :
1 opakowanie serka mascarpone
0,5 tabliczki białej czekolady
2 łyżki śmietanki 30%
3 łyżeczki cukru z wanilią
0,5-1 łyżka cukru pudru (do smaku)
Dodatkowo :
1 mango
2-3 łyżki cukru (w zależności od tego jak słodkie jest mango, ja użyłam brązowego cukru pudru)

Wykonanie :
Ciasto : składniki zagnieść, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto chłodzić w lodówce, przez ok. 30min. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.
Krem : białą czekoladę rozpuścić w rondelku razem z kremówką, powoli, na małym ogniu, cały czas mieszając. Zostawić do ostudzenia. Mascarpone zmiksować z cukrem, dodać ostudzoną czekoladę ze śmietaną, zmiksować. Wstawić do lodówki.
Mango : mango pociąć w dość cienkie plasterki i poddusić na patelni z dodatkiem cukru, do zmięknięcia (nie za długo, mango nie może rozpadać się).
Schłodzone ciasto wyłożyć w formie do tarty uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piec przez ok. 20 minut. Zostawić do całkowitego ostudzenia.
Gdy ciasto ostygnie, wyłożyć na nie krem i poukładać mango. Smacznego!

tarta z mango tarta z mango tarta z mango tarta z mango tarta z mangotarta z mango

4 myśli nt. „Tarta z mango

      1. admin Autor wpisu

        tak, to forma z ruchomym dnem, nie pamiętam dokładnie gdzie ją kupiłam, ale to chyba był jakiś mały sklep ze sprzętem do kuchni i naczyniami ; )

        Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.