W końcu! Długo czekałam, aż zobaczę w sklepie pierwszy rabarbar w tym sezonie : ) Za samym rabarbarem na surowo, z cukrem nie przepadam, ale do wypieków nadaje się idealnie. Na pewno nie będzie to jedyny przepis, który z nim zamieszczę, spodziewajcie się jeszcze przynajmniej dwóch ; ) Na pierwszy ognień idzie prosta, pyszna tarta z rabarbarem i wiśniami, które doskonale do niego pasują. Trudno się powstrzymać, żeby nie zjeść jej jeszcze na ciepło, po wyjęciu z piekarnika ; )

Składniki :
Ciasto :
300g mąki (użyłam krupczatki, można użyć pół na pół, krupczatki i tortowej)
150g masła
2 żółtka
50g cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatkowo 1 jajko do posmarowania i cukier do posypania
Owoce :
około 10 łodyg rabarbaru
300g mrożonych wiśni
6 łyżek brązowego cukru
1 łyżka masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie :
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Należy je zagnieść do otrzymania jednolitej masy. Wstawić do lodówki na około 30 minut, do schłodzenia.
W czasie chłodzenia ciasta przygotować masę owocową. Rabarbar obrać i pokroić na kawałki. Na patelni roztopić masło, dodać rabarbar, wiśnie i cukier. Podgrzewać pod przykryciem do zmięknięcia owoców. Odparować wodę. Masę z patelni przełożyć na sitko i odcedzić. Ostudzić i dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Po schłodzeniu, wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć w formie do tarty. Część ciasta odłożyć i potem wykrajać z niego paski na wierzch tarty. Na spód tarty wyłożyć owoce, przykryć wyciętymi paskami. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w 180 stopniach (wcześniej rozgrzany piekarnik), przez około 30 minut, aż ciasto zarumieni się. Smacznego!

DSC_0036 (Kopiowanie) DSC_0075 DSC_0017 DSC_0079 DSC_0048

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.