Korzystam z krótkiego sezonu na rabarbar, stąd kolejny przepis z nim. Bardzo prosta tarta, przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Masa do ciasta była eksperymentem, przyznam, że udanym ; ) Przez nią ciasto jest lekkie i delikatne. Dla urozmaicenia dodałam kilka truskawek. Korzystajcie póki sezon trwa! ; )

Składniki :
Kruche ciasto : 
2 szklanki mąki tortowej
0,5 szkl cukru pudru
¾ kostki masła
3 żółtka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa :
250g (1op.) serka mascarpone
300g serka homogenizowanego waniliowego (kupiłam w lidlu opakowanie 400g, myślę, że można dać nawet całe)
3 jajka
cukier puder (ok. 3 łyżek, ale dodawałam do smaku)
2 łyżeczki cukru wanilinowego (może być też aromat)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo :
Ok. 500g łodyg rabarbaru
truskawki
cukier

Wykonanie :
Rabarbar obrać, umyć i pokroić na drobne kawałki. Poddusić na patelni na łyżce masła. Dodać cukier (kilka łyżek, do smaku). Nie dusić za długo, żeby rabarbar zachował kształt.
Kruche ciasto zagnieść, schłodzić. Wyłożyć nim formę do tarty i podpiec do zarumienienia (180 stopni).
W tym czasie zmiksować serki, jajka i cukier. Dodać mąkę i wymieszać masę szpatułką. Wylać masę na podpieczony spód, podpiekać aż masa się zetnie i ułożyć na niej rabarbar i truskawki. Piec do momentu kiedy masa będzie zarumieniona i miała w miarę stałą konsystencję (ok. 30min). Po upieczeniu potrzymać jeszcze ok. 10 min tartę w otwartym piekarniku. Ostudzić i wstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego!

6 4 5 tarta z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.