Ciąg dalszy korzystania z dobroci lata : ) Aż strach pomyśleć, co będzie, jak skończy się letni sezon owoców. Tartaletki są bardzo proste w wykonaniu, zagniecenie kruchego ciasta, to chwila moment, a krem jest formalnością ; ) Delikatnie kwaśne w smaku borówki doskonale uzupełniają się z czekoladowym kremem mascarpone. Polecam!

Składniki : (na 8 tartaletek)
Kruche ciasto :
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
110g masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Krem :
250g serka mascarpone
0,5 tabliczki mlecznej czekolady (lub gorzkiej)
3 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru

200g borówek

Wykonanie :
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Ciasto : zagnieść kruche ciasto z podanych składników. Jeżeli ciasto będzie się lepiło, dodać trochę mąki. Z podanej ilości składników wychodzi 8 tartaletek. Można też zamiast tartaletek zrobić tartę, ilość składników jest wystarczająca. Foremki wysmarować masłem i posypać bułką tartą, następnie wyłożyć ciastem. Piec w 190 stopniach przez ok. 10-15 minut, aż ciasto będzie rumiane. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Krem : czekoladę ze śmietanką roztopić w rondelku, na małym ogniu, cału czas mieszając. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Gdy czekolada ostygnie zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem.
Gdy tartaletki ostygną, wyłożyć do nich krem i na wierzchu poukładać borówki. Smacznego!

tartaletki z borówkami tartaletki z borówkami tartaletki z borówkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.