Pyszny tort, który nadaje się na każdą okazję. Kwaskowaty krem idealnie równoważy się ze słodką polewą. Przygotowanie jest dosyć czasochłonne, ale naprawdę warto poświęcić na niego czas!

Składniki :
Ciasto czekoladowe :
4 jajka
200ml mleka 2%
150ml oleju rzepakowego
1 i 3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
200g mąki pszennej tortowej
50g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem :
500g serka mascarpone (2 opakowania)
400g mrożonych malin
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki śmietany 30%
Polewa :
1 puszka masy kajmakowej
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
4 łyżki śmietany 30%

Wykonanie : Ciasto : Zmiksować razem jajka, mleko, olej, cukier i aromat waniliowy. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać do zmiksowanych składników i wymieszać dokładnie szpatułką, do uzyskania jednolitej masy. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, o średnicy ok. 20cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 170 stopni, przez ok.80 minut. Stopień upieczenia sprawdzać patyczkiem. Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia. Gdy ciasto ostygnie, należy przeciąć je wzdłuż na 3 części. Krem : Serek mascarpone zmiksować ze śmietaną, dodać cukier puder. Maliny rozmrozić i zmiksować w blenderze. Dodać maliny do masy w mikserze, miksować do połączenia składników. Wyłożyć krem na części ciasta, smarować dość obficie, ponieważ kremu wyjdzie dużo. Polewa : W osobnych rondelkach roztopić czekoladę z kremówką i kajmak. Dodać roztopioną czekoladę ze śmietaną do kajmaku, podgrzewać na małym ogniu mieszając. Zostawić do ostygnięcia. Gdy polewa będzie całkiem zimna i zestalona pokryć nią tort. Smacznego!

DSC_0027 (Kopiowanie)

DSC_0019 (Kopiowanie) DSC_0023 (Kopiowanie)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.