Super słodkie, super pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Więcej nie trzeba o nich mówić! : )

Składniki :
100g masła
150g mąki pszennej
200g cukru (może być mniej, bo są naprawdę słodkie)
1 jajko
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
100g białej czekolady
wiórki kokosowe (ok. pół szklanki, ale radzę dodawać wg własnych upodobań : ))
garść mrożonych wiśni (oraz łyżka cukru pudru)

Wykonanie :
Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem. Kiedy masa będzie dość jednolita, wbić jajko i miksować dalej. Dodać mąkę (wymieszaną z sodą i solą) i wiórki kokosowe, zmiksować. Na koniec dodać posiekaną drobno czekoladę i wymieszać.
Zmrożone wiśnie (nie rozmrażać, bo będą puszczały soki) pokroić na ćwiarki i wymieszać z cukrem pudrem.
Masę nabierać łyżką, rozpłaszczać w dłoniach i układać kawałki wiśni, następnie formować kulki (tak, by wiśnie nie wychodziły na zewnątrz) i układać je na blasze, w dość dużych odstępach. Ułożone kulki delikatnie spłaszczyć dłonią. Piec do momentu, kiedy ciastka zaczną się rumienić. Wierzch powinien być jasny i miękki. Po upieczeniu odczekać do ciałkowitego ostygnięcia, przed zdjęciem ciastek z blachy, ponieważ będą miękkie i łatwe do połamania.
Piec w temperaturze 160st., bez termoobiegu. Piekarnik powinien być wcześniej nagrzany. Smacznego!

 5 (Kopiowanie)7 (Kopiowanie)8 (Kopiowanie)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.