Babka makowa już była, to jest jednak całkiem inny przepis : ) Przepis mojej mamy, która ma go od babci, trzeba było go więc trochę zmodyfikować pod względem składników, których używamy dzisiaj. Na babkę bardzo namawiała mnie mama i brat, nie mogłam więc odmówić! ; )

Składniki :
5 białek
250g masła
1 szklanka cukru pudru
1 i 3/4 szklanki mąki krupczatki (bardzo ważne, żeby nie używać innej!)
0,5 szklanki maku
1 łyżeczka olejku arakowego
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie :
Formę do babki wysmarować masłem, posypać bułką tartą i wstawić do lodówki.
Masło (w temperaturze pokojowej, dość miękkie) utrzeć z cukrem pudrem. Suchy mak zalać wrzątkiem i odcedzić. Dodać mak do masła z cukrem, zmiksować, dodać olejek. Do masy w mikserze dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować. Białka ubić w osobnym naczyniu na sztywną pianę, dodać do masy w mikserze i wymieszać szpatułką (nie miksować!). Gotową masę przenieść do schłodzonej formy. Piec w 180 stopniach (wcześniej nagrzany piekarnik) przez 45 minut. Stopień upieczenia sprawdzać patyczkiem. Smacznego i wesołych Świąt! : )

DSC_2193 (Kopiowanie) DSC_2211 (Kopiowanie)DSC_2200 (Kopiowanie)DSC_2206 (Kopiowanie) 

2 myśli nt. „Wielkanocna babka makowa z białek

  1. juliadiets.com

    Witam ! Babka przepiekna, sama tez robilam i wyszla rewelacyjnie. Czy moze mi ktos podac przepis na polewe ale nie lukrowa?Chyba robi sie ja z bialek ale nie wiem w jakich proporcjach. Pozdrawiam!!!!

    Odpowiedz
    1. admin Autor wpisu

      Lukier można zrobić z jednego białka. Ubijać białko mikserem i jednocześnie porcjami wcierać cukier puder. Ilość cukru pudru zależy od tego jak gęsty lukier chcemy uzyskać ; ) Podczas ucierania co jakiś czas sprawdzać gęstość lukru. Pozdrawiam! :)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.